Yemeklik yağlarda kanser riski

Tohum Yağları ve Kolon Kanseri Arasındaki İlişki

Ayçiçeği, kanola, mısır ve üzüm çekirdeği gibi tohum yağlarının aşırı miktarda tüketilmesiyle vücutta iltihaplanma riskinin arttığı biliniyordu. Ancak yeni bir araştırma, kolon kanseri olan 80’den fazla hastanın tümörlerinde yapılan analizlerde, tohum yağlarının hastalığın hızlı büyüyen formlarından biri olan riski artırabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, hastaların tümörlerinde vücudun tohum yağlarını parçalayarak oluşturduğu biyoaktif lipitlerin yüksek seviyelerde bulunduğunu keşfettiler. Bu lipitler, iltihabı artırarak kanserin büyümesine katkıda bulunurken aynı zamanda vücudun tümörle savaşmasını engelliyor. Bu nedenle, uzmanlar zeytinyağı ve avokado yağı gibi sağlıklı yağların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca araştırmacılar, işlenmemiş sağlıklı yağlar arasında yer alan balık yağı gibi ürünlerle iltihabı azaltmaya odaklanan tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir