Uzay istasyonundaki astronotlar tehlikede: Rus uydusu 100 parçaya ayrıldı
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlar, feshedilmiş bir Rus uydusunun yörüngede parçalanmasının ardından alarma geçti.
ABD uzay ajansları, Rusya’nın ‘Resurs-P1’ uzay aracının en az 100 parçaya bölündüğünü bildirdi.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan dokuz astronot, çarpışma riski nedeniyle bazı önlemler almak zorunda kaldı.
Parçalanmanın nedeni başka bir enkaz olabilir
Parçalanan Resurs-P1 neredeyse üç yıldır işlevsiz durumda, ancak yakıt sızıntısı veya başka bir ‘uzay çöpü’ parçasının çarpması nedeniyle aniden patlamış olabileceği düşünülüyor.
Resurs-P1 enkazının Uluslararası Uzay İstasyonu’na çarpıp çarpmadığı ya da astronotların uzay yürüyüşü yapıyor olsalardı yaralanıp yaralanmayacakları henüz belli değil.
Risk birkaç gün devam edecek
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uydu parçalarının yarattığı güvenlik tehdidin birkaç gün daha devam edebileceğini ve astronotların bilimsel araştırmalarını ve diğer çalışmalarını kesintiye uğratabileceğini belirtti.
Küresel uzay izleme radar ağına sahip olan ABD Uzay Komutanlığı, şimdilik acil bir tehdit olmadığını ve parçaların gözlemlendiğini söyledi.
Astronotlar kendi araçlarına sığındı
NASA, uzay istasyonundaki mürettebata ‘standart bir önlem olarak’ kendi uzay araçlarına sığınmaları talimatını verdi.
Uzay istasyonuna kenetlenen bu uzay araçlarının (Soyuz, Crew Dragon ve Boeing Starliner) enkaza karşı uzay istasyonunun kendisinden daha iyi koruma sağladığı düşünülüyor.
Uydunun parçalanması, SpaceX’in geniş Starlink ağı ve Çin’in Tiangong uzay istasyonu da dahil olmak üzere binlerce uydunun faaliyet gösterdiği alçak Dünya yörüngesinde yaklaşık 355 km yükseklikte gerçekleşti.
Enkaz sayısı artıyor
ABD uzay takip firması LeoLabs’ın radarları, Resurs-P1’den en az 180 parça enkaz tespit etti.
LeoLabs, bu enkaz bulutunun alçak yörüngesi nedeniyle tehlikenin geçmesinin haftalar hatta aylar alacağını tahmin ediyor.
Bunun gibi olaylar, Dünya’nın yörüngesinde dönen uzay aracı parçaları, makineler ve diğer insan yapımı nesnelerden oluşan dönen bir kütle olan ‘uzay çöpü’ sorununu yeniden gündeme getiriyor.
Ölü uydular, yıllar sonra Dünya atmosferine girip yanana kadar yörüngede kalırlar.
Resurs-P1, atmosfere yeniden giriş yapmak üzere diğer aktif uyduların katmanları boyunca irtifasını düşürüyordu.