Özbekistan’dan bilişim atağı! 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyorlar
Orta Asya’nın en önemli bilişim etkinliklerinden ICTWEEK Özbekistan 2023 özel sektör ve kamu kurumları başta olmak üzere yoğun bir katılımla 24-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bilgi teknolojileri (BT) alanında bölgesel bir merkez olmayı hedefleyen Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapılan etkinlik kapsamında, 26 Ekim’de düzenlenen Özbekistan Dış Kaynak Forumu, yabancı uzmanları, yerel temsilcileri ve uluslararası bilişim şirketlerinin yetkililerini bir araya getirdi.
Özbekistan’ın BT’de dış kaynak kullanımının geliştirilmesine yönelik çalışmaların konu edildiği forum oldukça verimli geçti. Açılış konuşmasını yapan Özbekistan Cumhuriyeti Dijital Teknolojiler Bakanı Sherzod Shermatov, “Aralarında ABD, Avrupa ve gelişmiş Asya ülkelerinin olduğu birçok ülkeyi ziyaret ettik. Günümüzde dünyada pek çok şirket, maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmayı düşünüyor ve bunun için dış kaynak kullanmayı değerlendiriyor. Ancak akıllarına ilk olarak Hindistan ve Filipinler gibi ülkeler geliyor. Biz ise bugün burada, Özbekistan’ın işletmeniz için en iyi değeri sunduğunun mesajını paylaşmak istiyoruz. Büyüyen bir nüfusumuz var. Ülkemizde eğitime ilgi ve yatırım çok yüksek. Dolayısıyla hem nitelik ve nicelik açısından, işinizi bizimle büyütmenize yardımcı olacağız” dedi.
“ÖZBEKİSTAN’DA KENDİNİZİ EVİNİZDE HİSSEDİN”
“Yapmaya hazır olduğumuz tüm mevzuat değişikliklerine ek olarak, sunduğumuz vergi avantajları zaten BT şirketlerinin herhangi bir vergi ödememesini ve BT şirketlerindeki çalışanların da diğer ülkelere göre daha az vergi ödemesini içeriyor” diyen Bakan, yatırımcılara seslenerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mevcut mevzuatımızda değişiklik yapmak gibi ekstra bir çaba göstermemiz gerekiyorsa, buna hazırız. Bu size taahhüdümüzdür. Lütfen kendinizi evinizde hissedin ve Özbekistan’la bilişim alanındaki iş birliğinizi uzun soluklu olarak planlayın” diye konuştu.
Özbekistan Dış Kaynak Forumu’nda “Özbekistan: BT Dış Kaynak Kullanımı için Bir Merkez” başlıklı bir sunum yapan IT Park Özbekistan Genel Müdürü Farhod Ibrahimov, BT hizmetleri için uluslararası dış kaynak fırsatlarının genişletilmesi, Özbekistan’ın yatırım ve ihracat potansiyelinin yanı sıra yabancı şirketlerin ülke pazarına en kolay ve en risksiz şekilde girmelerini sağlayan benzeri görülmemiş vergi avantajları ve programlar hakkında bilgi verdi.
HEDEF BT HİZMETLERİ İHRACATINI YILLIK 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK
Tüm program ve teşviklerin öncelikli hedefinin Özbekistan’ın BT hizmetleri ihracatını yıllık 5 milyar dolara çıkarmak olduğunun altını çizen Farhod Ibrahimov, “IT Park bu yıldan itibaren iki ana hedefe odaklanıyor: Yerel şirketlerin uluslararası pazara açılmasını desteklemek ve yabancı şirketleri Özbekistan’a çekmek. Şirketler, kapsamlı bir ayrıcalıklı hizmet paketini temsil eden ‘Hepsi bir arada’ programına erişebiliyor. Program; kurumsal özel bir yönetici, 24 saat destek hizmeti, personel alımında destek, altyapı, hukuk, muhasebe ve bankacılık hizmetlerinin yanı sıra kesintisiz internet erişimini içeriyor. Tüm IT Park sakinleri, her türlü kurumlar vergisinden muaf ve yalnızca yüzde 7,5 oranında imtiyazlı gelir vergisi ödüyor. Özbekistan şu anda bu konuda dünyanın en cazip ülkesi olabilir” dedi.
“İNGİLİZCE İKİNCİ DİL GİBİ”
Forum’un önemli konuşmacılarından biri, yer seçimi konusunda da danışmanlık yapan gazeteci Loren Moss oldu. Özbekistan’daki dönüşümün 2016’da başladığına dikkat çeken Loren Moss, “Bilişim sektörü stratejik bir yön halini alıyor. Ülkede çalışmaya istekli, nitelikli yetenekler var. Buraya ilk geldiğimde bir tercümana ihtiyacım olacağını düşünmüştüm ama İngilizce burada zaten ikinci dil gibi. Ayrıca Özbekistan’ın erişilebilir bir işgücü, genç ve yetenekli bir nüfusu var” dedi.
Özbekistan Dış Kaynak Forumu’nun diğer katılımcıları arasında girişimci ve danışman Andrew Wrobel, UNIDO Kore Başkanı Maengho Shin, Dünya Bankası Kıdemli Operasyon Direktörü Sandra Sargent, Ejada Systems COO’su Ahmed Atif Bashir, Revotech CEO’su Nodir Turdimatov, Analytec CEO’su, VMoney CTO’su ve Amfora CTO’su Cenk Göktürk’ün yanı sıra, Proje Dükkanı CEO’su Ali Cenk Gülce yer aldı. Forum, katılımcıların Özbekistan’ın yetenek rezervleri, stratejileri, fırsatları ve zorluklarını tartıştığı verimli bir panelle sona erdi.
ÖZBEKİSTAN BİLİŞİM HİZMETLERİ İHRACATINDA 5 YILDA 82 KAT BÜYÜMEYE ULAŞTI
Bilişim teknolojileri alanında Asya’nın en çok dikkat çeken ülkelerinden biri olan Özbekistan, son 5 yılda bilişim hizmetleri ihracatında 82 kat büyüme kaydetti. Özbekistan’ın hedefi 2030 yılında bilişim ihraç ederek 5 milyar gelir elde etmek. Yetenekli ve genç nüfus, uygun maliyetli işgücü gibi avantajlar, Özbekistan’ın bu alanda öne çıkmasının başlıca sebepleri arasında yer alıyor. 36 milyonluk nüfusun yarısından fazlasının 30 yaşın altında olduğu ülkede, yabancı dil yeterliliğine sahip insan sayısı da oldukça fazla. Ülkede 5 milyondan fazla kişi İngilizce biliyor. Özbekistan’da insan kaynakları maliyetlerinin gelişmiş ülkelere oranla düşük olması da şirketler için bir diğer avantaj olarak öne çıkıyor.