Ağzımızın dur durak bilmeksizin ürettiği salyanın görevi nedir hiç düşündünüz mü? Aslında birden fazla görevi var. Gelin beraber inceleyelim.
Kaynak: https://health.howstuffworks.com/huma…
Tükürük, yüzde 99 su içerir. Geri kalan yüzde 1, “birçok başka şey”den oluşur.
Ayrıca bireyden bireye tükürüğümüzün bileşimi değişiklik gösterir.
Vücudumuz sürekli olarak tükürük üretir. Bir günde vücudunuz yaklaşık 1 ila 2 litre tükürük üretir.
Peki, bu kadar salya nereden geliyor?
Neden bu kadar tükürük salgılıyoruz?
Tat almanıza yardımcı olur.
Tükürük yiyeceklerin kokularını almamıza da yardımcı olur.
Tükürük boğulmamızı engeller.
Tükürük sindirime yardımcı olur.
Tükürüğümüzdeki enzimler, özellikle karbonhidratları parçalamak için vardır. Yiyecekleri çiğnerken, tükürüğümüzdeki alfa amilaz adlı bir enzim nişasta ve diğer kompleks karbonhidratları daha basit şekerlere parçalar. Bu süreç, yemek borusundan geçerken ve mideye ulaştığında devam eder.
Tükürük dişlerinizi korur.
Yemek yedikten sonra, yiyecek artıklarının dil, diş ve diş eti üzerinde birikmesi ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir. Tükürük bu artıkları ağzınızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur ve böylece diş çürüğü, diş eti hastalığı ve kötü ağız kokusunun önlenmesine katkıda bulunur.
Aynı zamanda tükürük, diş minesini güçlendiren kalsiyum, fosfat ve florür gibi maddeler içerir. Bu maddeler, asidin aşındırıcı etkilerinden korunmak ve diş çürüğünün önlenmesi için önemlidir.
Tükürük konuşmanıza yardımcı olur.
Tükürüğün bir diğer özelliği ise konuşmanıza yardımcı olmasıdır. Bu yüzden insanlar bir topluluğa karşı konuşacağında yanlarında hep bir bardak su bulundurur.
Kısacası tükürüğün faydaları düşündüğünüzden çok daha fazladır.